Powered by Blogger.
RSS

Thursday, February 7, 2013

Glisemik indeks? Penting ke?

Salam..harinih sy nk kongsi pembacaan sy tentang glisemik indeks.. penting ke??
jawapan saya, SANGAT PENTING!! sebaaaabb.. nanti senang nk jawab ngan pesakit kalau dorang tnya, beras mana yg lagi baek..buah ape yg xbleh makan.. buah ape yg bagus..sayur ape yg bagus.. Dietitian mungkin boleh jawab "semua boleh makan makcik.. jaga jumlah je.." tapi jawapan ini tidak menjawab soalan dalam kepala mereka dan tidak merungkai misteri yg menjadi persoalan selama ini.. mereka expect jumpa pakar pemakanan supaya mereka boleh tahu apa yg terbaik untuk mereka.. so, pembacaan dan sesetengah ilmu perlu ada.. kalau kita xtahu, JANGAN sesekali mention apa2 terms yg boleh menyebabkan mereka tertanya2 apakah "term" tersebut.. cuba huraikan..huhu.. selepas pnajnag lebar sy membebel ini, sy akan ceritakan tentang GI atau Glisemik indeks (btol x aku eja ;p)

Glisemik indeks ni digunakan untuk mngukur sejauh mana satu2 makanan tu boleh meningkatkan gula dalam darah. mereka dikategorikan dalam bentuk number dan dikelaskan kepada RENDAH (GI 55 dan kebawah), SEDERHANA (GI 56-69) dan TINGGI (GI 70 dan ke atas).. semakain tinggi GI, semakin cepat makanan tu boleh naikkan gula.  Daging dan ikan ada GI x?? jawapan xdeeeee.. sebab dorg xde karbohidrat.. hehe..

Nak tahu x cmane dorang tentukan GI sesuatu makanan? korang google la cari.. hehe.. lebih kepada eksperimen makanan dan fasting blood sugar.. dorang pakai gula sebenar atau roti putih sebagai penanda aras sebagai GI 100. Ada x makanan yg GI lebih seratus?? adaaa... contohnya dates..130 kot.. korang check la kt google..hehe

Bosannya bercerita pasal GI.. okeyla.. dah nk pukul 5.. xsempat nk habis cerita.. kesimpulannya, walaupun sesetengah benda tu kita rasa xpenting tapi ia sgt penting bagi mereka yang memerlukan :)
Banyakkan membaca, pesanan utk diri sendri.. heeee ;D

No comments: